Hjælp – min hund vil ikke spise sit hundefoder

Mange vil nok sige at de kan stille uret efter deres hund, når det gælder fodertidspunkter.

I vores familie har vi Labradors og Golden Retriever og de “kender” i hvert fald klokken, når det gælder de faste fodre tidspunkter. Der er på ingen måde ro i flokken, for alle har fået henholdsvis morgen og aftenmad.

Men sådan er det ikke for alle hundeejere.
I vores vores foderfirma, Gilpa.dk, får vi mange henvendelser fra frustrerede hundeejere, som oplever at deres hund ikke rigtig gider sin mad mere. Mange prøver utallige trick med at håndfodre hunden, tilsætte leverpostej eller andre kreative metoder. Nogle af disse problemer løser vi med et foderskift til foder der indeholder lam, and og kanin, i stedet for kylling. Det smager ganske enkelkt anderledes end standard produkterne med kylling.

Årsagen til denne “spisevægring” hos hunden, kan ligge i mange ting. De fleste ejere vil sige at det er fordi hunden ikke kan lide sin mad og at den gerne vil spise, hvis de forsøger med et andet mærke eller variant i en periode – indtil hunden så på et tidspunkt heller ikke vil spise det nye foder. Og sådan fortsætter det – nyt mærke, ny variant, ny smag … osv.

Hjælp – min hund vil ikke spise sit hundefoder!

fil.asp

Årsag?
I langt det fleste tilfælde, er jeg overbevist om at det ikke er hunden der er problemet, men ejernes adfærd over for hunden. Jeg tror at ejerne skaber nogle vaner hos hundene, omkring fodring, som gør at hundene ikke altid ønsker at spise sin mad. Hunde spiser som udgangspunkt for overlevelse. Når det er sagt, findes der sikker hunderacer der er kræsne, men ikke i det omfang som mange giver udtryk for.

Jeg tror mange gør for meget ud af fodringen. Hvis hunden ikke lige gider spise, begynder man som ejer at blande sig – man giver hunden opmærksomhed. Og lige netop opmærksomhed fra deres ejere, er noget hunde vægter højt. Hunde finder hurtigt ud af, at hvis den ikke lige spiser sin mad, får den opmærksomhed fra sin ejer – og måske lidt andet lækkert fra køkkenet.

Der kan også være en medicinsk årsag til hvorfor hunden ikke vil spise, og har du mistanke om at din hund fejler noget, skal du selvfølgelig drøfte dette med din dyrlæge.

Vi har haft en del hunde i gennem godt 20 års tid – Gravhunde, Golden Retrievere og Labradors, og har afprøvet forskellige strategier når det gælder fodre tidspunkter og antal daglige rationer – og forskellige mærker og varianter. Vi fodre vores voksne hunde to gange dagligt – ca. kl. 07:00 og igen sidst på eftermiddagen. Når vi har hvalp, fodres denne på de samme tidspunkter, plus engang omkring middagstid, til hvalpen er ca. 6-8 måneder gammel – altså 3 gange dagligt.

Vores flok af hunde spiser alle sammen på samme tid og i samme rum – også hvalpene. De lærer hurtigt at respektere hinanden og finder også hurtigt ud af, at det kan betale sig at spise forholdsvis hurtigt. Vi blander os så vidt muligt overhovedet ikke, når hundene spiser deres mad. Det er deres egen tid……

Og hvorfor fremhæver jeg dette?

Jo, jeg er af den overbevisning at hundens instinkt og flokmentalitet har en vis betydning når det gælder føde. Man kan populært sige at hunde spiser for overlevelse. Og ingen hunde ønsker at et andet individ i flokken skal spise deres føde. Selvfølgelig kan dette gradbøjes og tamhunde er selvfølgelig med også med tiden avlet til at de aldrig skal kæmpe for overlevelse. De får jo foder serveret dagligt.

Hvad skal du så gøre for at få din hund til at spise sin mad?
Det første man kan gøre, er selvfølgelig at tilbyde hunden en variant hundefoder, som f.eks. er fremstillet af Lam eller And og Kanin i stedet for Kylling. Foder med Lam og foder med And og Kanin smager og dufter anderledes og kan i flere tilfælde være tilstrækkelig til at få vovse til at spise sin mad igen. Et alternativt kan også være hundefoder med laks.

Hjælper det ikke! – så kan følgende være en brugbar metode. I langt de fleste tilfælde vil jeg tro, der er tale om en alene-hund. Dvs. der ingen “trussel” er fra andre i flokken. I sådanne tilfælde vil jeg klart anbefale ejeren (som flokleder) at fjerne foderet fra hunden efter fx. 5 minutter, hvis hunden ikke har rørt maden. Hunden skal derefter ikke tilbydes andre måltider, godbidder eller andet, før ved næste faste spisetidspunkt.

Dette skal gentages ved næste faste spisetidspunkt – efter 5 minutter fjernes foderet igen, hvis hunden ikke er begyndt at spise. Efter nogen tid skal hunden nok blive så sulten, at den begynder at spise sit foder, specielt da den har fundet ud af at den ikke får tilbudt andet end sit foder til de faste måltider.

God appetit 🙂

12 Thoughts on “Hjælp – min hund vil ikke spise sit hundefoder

 1. Jette on 24. april 2017 at 0:52 said:

  Hej.
  Jeg har en skøn godkendelse, som alle jo siger burde have en skøn appetit. Desværre er det ikke tilfældet. Han skal mødes til at spise. Når jeg har forsøgt at “sulte” ham, altså tage foderet væk. Kan han spise når ellers jeg blander det op med leverpostej, hakkekød rejer Ja alt har jeg prøvet så kan han æde måske to håndfulde, for derefter at brække det hele op. Jeg skal til dyrlægen i næste uge. Men er meget bekymret. Han har normalt en tyk pels, men sidst han blev klippet, lignede han jo en gadehund. Jeg vejer ham jævnligt og han vejer under middel af sin race. Håber kastration plus gode råd fra dyrlægen “igen” . Sidst jeg var hos dyrlæge med problemet fik jeg anbefalet hvalpefodder, hvilket vi har kørt siden uden større held. Gode råd er bestemt velkomne. En ting jeg måske er skyldig i, er at jeg er lidt ustruktureret omkring måltiderne tidspunkt på dagen. Han bliver 2 år til august.

 2. Erik on 24. april 2017 at 13:00 said:

  Hej Jette
  Det er et rigtig træls problem du har.

  Godt du tager din dyrlæge med på råd. Det at han kaster op, kan jeg ikke rigtig komme med et svar på, hvorfor dette sker.

  Hvalpefoder lyder som en god idé.
  Du kan også prøve med et højproteinfoder som fx. First Buddy High energy. Det indeholder relativt meget fedt og protein, som han tydeligvis har brug for, som du beskriver hans pels og udseende – http://firstbuddy.dk/first-buddy-high-energy/ Fordelen med dette foder, er også at der er meget kød i foderet, og derfor smager og dufter godt. Du kan ydermere sætte foderet i blød i en 15 minutters tid, så kommer det til at dufte endnu mere.

  Sportsmans Pride laver et lignende foder http://www.sportsmanspride.nu/hundefoder-til-aktive-hunde/

  Håber du får styr på problemet og får hunden til at spise igen.

  Mvh Erik Aalund

 3. Hej
  Vi har lige fået vores hvalp her i lørdags og vi har problemer med at han vil spise sit foder hvilket nemlig er med kylling og turkey.
  Han snuser lige og det er ellers blandet op med det foder han har været vand til, vi har derfor også prøvet at give ham kun det foder han har været vandtil og det gav heller ikke pote.
  Så har vi givet ham neutral youghurt uden laktose, med noget af hans eget foder, men han elsker youghurt og spiser det med glæde, men fodret bliver liggende..
  Vil helt sikkert prøve på noget af det i har skrevet her inde på siden, kunne være at det hjalp, men har i et andet godt råd til hvad man ellers kan give sådan en lille gravhunde hvalp, hvis det foder med en anden smag ikke hjælper?? Kunne være rart at have en plan B der kunne hjælpe hvis plan A ikke virkede

 4. Erik on 16. august 2017 at 6:13 said:

  Hejsa
  Tillykke med hvalpen.

  Jeg tror det nok skal løse sig.
  Det kan være alt det der er sket for sådan en lille hvalp – væk fra sine søskende og ind i en ny familie.
  Jeg vil lige se tiden an og fortsætte fodringen som I går nu. Giv den det mad opdrætteren har givet den inden I hentede den hjem til jer.

  Prøv og stille dens tørfoder i blød i lunken vand ca 20 – 30 minutter før i skal fodre, så I får en slags tyk grød – og rør evt. A38 eller yoghurt i efterfølgende.

  Vi kommer altid vand over tørfoder til både hvalpe og voksne hunde. Hvalpenes foder står altid i blød i de første måneders tid.

  Prøv det og tag endelig fat i mig igen, hvis du har flere spørgsmål.

  Denne artikel kan måske være en inspiration http://blog.gilpa.dk/hvordan-skal-jeg-fodre-vores-nye-hundehvalp/

  Mvh Erik Aalund

 5. Lisa on 17. august 2017 at 9:34 said:

  Hejsa
  Min Golden på 8 mdr har ikke spist sin mad siden mandag..,
  Men appetitten er ok for han spiser gerne godbidder
  Jeg har læst svar herinde hvor jeg må tilstå at jeg har brugt de fleste kneb – og Carlo var overlykkelig for sine leverpostej madder
  Men… han har aldrig været glubsk mht hans foder. Men siden mandag har han højst spist et par mundfulde – og hmm hmmm en masse godbidder😬
  Hans ” far” havde lige været hjemme en uge ( han kører normsæt uge efter uge)
  Jeg så det nok lidt på et tegn på savn – da han kørte søndag aften..
  Carlo er fræk glad og elsker sine gåture – så fysisk er der intet!
  Jeg er bare bekymret om han får nok

 6. Erik on 17. august 2017 at 9:45 said:

  Hej Lisa,
  Jeg kan godt forstå du er bekymret.
  En hvalp skal jo helt have sit foder. Nu her han heldigvis 8 måneder, men han skal da spise sit foder.

  Det er ikke sikkert at det er sulten der får den til at spise godbidderne. Det kan være smagen, duften eller blot det at du giver den godbidderne, der er nok til at den spiser dem.
  Men pas på med at give den for mange godbidder. Ikke alle godbidder er lige sunde for hunden.

  Har du prøvet med et andet tørfoder?
  Hos nogle hunde kan en smagsændring være tilstrækkelig til at foderet accepteres.

  Kommer du vand hen over foderet?
  Hvis ikke, så prøv at sætte det i blød i 15 minutters tid.

  Hvad hvis du smider dens tørfoder ud over køkkengulvet eller på terrassen?
  Vil den så spise det?

  Hvis man laver en leg ud af at spise, kan det engang imellem få hunden til at spise sit foder.
  Der findes også forskellige labyrinter og lign. som gør fodringen til en leg for hunden, hvor den skal arbejde for at finde og spise sit foder.

  Til sidst skal du selvfølgelig være opmærksom på om hunden fejlser noget, der kan være årsagen.

  Mvh Erik Aalund

 7. Charlotte Bansmann on 24. august 2017 at 8:48 said:

  Hejsa,
  jeg er helt enig i at hunde nok skal spise når de er sultne. Normalt vil jeg også tage det roligt. Problemet hjemme ved os er at vores shih tzu på nu 5 år simpelthen kaster gult ildelugtende væske op, hvis hun ikke spiser om morgenen. ( har prøvet mange forskellige metoder og foder)
  Det går desværre ud over tæpper og lign, så har du et forslag til hvad jeg kan gøre?
  Med venlig hilsen
  Charlotte.

 8. Erik on 24. august 2017 at 8:56 said:

  Hej Charlotte
  Ja, jeg kan godt se at det er et problem.
  Det er jo hverken rart for jer eller hunden.

  Du kan prøve at smide foderet ud over gulvet så den skal samle pillerne op.
  De hjælper nogen gange at fodre på den måde, da det hurtigt bliver en leg i stedet for.
  Der findes også forskellige “legetøj” hvor hunden skal arbejde for at få fat i foderpillerne.
  Du kan se nogle forskellige muligheder som alle er i en ordentlig kvalitet – her http://www.nina-ottosson.com/da/produkte/

  Du bør måske også snakke med dyrlægen hvis du har en mistanke om at det kan være noget andet der er galt med den. Specielt når hun kaster op.

  Held og lykke
  Mvh Erik Aalund

 9. gitte.feltsen on 18. oktober 2017 at 23:18 said:

  hej har problemer med min hund på 18 mdr hun vil ikke spise sin tørkost overhovedet heller ikke selv om jeg blander det op med feks.kød eller rå kød braf…hun sotere kødet fra hvis hun ellers vil ha noget dette har stået på i snart 14 dage det er en schæfer tæve hun har været i løbetid for ca en mdr siden håber du kan hjælpe får hele tiden at vide hun nok skal spise når hun er sulten men er ved at vær bekømret

 10. Erik on 20. oktober 2017 at 6:24 said:

  Hej Gitte

  Jeg kan godt forstå du er bekymret.
  Det er både godt og skidt at du blander andet i foderskålen, sammen med tørfoderet.

  Jeg kan godt forstå at du gør det, men efterhånden ser din hund ikke tørfoderet som mad, men derimod noget der skal skubbes til side, for at få det “rigtige” mad.

  Den ene af vores hunde, kan undgå en lillebitte smertestillende pille, i en skål fyldt med vand og tørfoder!

  Har du overvejet at prøve og fodre hende, ved at sprede foderet ud over gulvet eller terrassen – og evt. over græsplænen? – så det bliver til en leg at spise sin mad.

  Jeg har også i et andet svar her på siden, nævnt aktiveringslegetøj fra http://www.nina-ottosson.com/da/produkte/. Med de produkter skal din hunde virkelig arbejde for at få sin mad.
  Jeg har ikke noget at gøre med produkterne, udover at vi selv bruger dem når vi har hvalp i huset. Du kan sikker også finde lign. muligheder på Google, som er lavet af plastflasker mv.

  Tænk over det – se evt. om du kan finde inspiration i nogle af de andre kommentarer til denne artikel.
  Og du er selvfølgelig også meget velkommen til at tage fat i mig igen.

  Du må meget gerne skrive hvordan det kommer til at god.
  Held og lykke med hunden.

  Mvh Erik Aalund

 11. Thilde on 9. juli 2018 at 3:32 said:

  Hej min westie på to år gider i perioder ikke spise sin mad. I de perioder hvor han ikke spiser kaster han nogle gange op og har tynd afføring. Vi har været til dyrlæge med ham og de siger at man bare skal have noget andet foder så det har vi givet ham men det hjælper ikke. Vi har to hunde som spiser på samme tid i samme rum. Vores anden hund spiser altid sin mad og vi har ingen problemer med hende.
  Han får hills mad med leverpostej eller kylling og ikke så så tit godbidder. Cirka hver anden til tredje dag deler de et meget lille stykke kød ude på græsplænen.
  Hbis vi lader maden stå nede spiser den anden hund det og hvis vi fjerner det og han ikke spiser om aftenen knurrer hans mave og han bliver aktiv så vi ikke kan sove.
  Hvad skal vi gøre? Kan man gøre noget?

 12. Erik on 9. juli 2018 at 12:20 said:

  Hej Thilde
  Tak for henvendelsen.

  Først og fremmest vil jeg anbefale dig at de spiser i forskellige rum, hvis det ender med at de stjæler maden fra hinanden.
  Den dårlige mave synes jeg du skal have undersøgt ordentlig. Specielt hvis det er ligegyldigt hvilket foder du anvender.

  Skal du have helt styr på det, skal du droppe leverpostejen og kyllingen – i hvert fald indtil du har styr på dens mave. Det kan sagtens være en af de to ting, der er årsagen.

  Den hund der ikke vil spise, skal have lov til at sulte lidt. Giv ham foderet og fjern det igen efter 10 min. Har han ikke spist, er det bare ærgerligt. Så må han sulte til næste fodrings tidspunkt.
  Hvis du fodre ham flere gange dagligt, kan du også overveje at nøjes med én gang dagligt. Det gør den også mere sulten.

  Hvad tænker du?
  Tror du at dette kunne afhjælpe jeres problem?
  Mvh Erik Aalund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation