Hvad er et godt hundefoder?

De fleste hundeejere ønsker vel som udgangspunkt at fodre deres hund med det rigtige foder. Men hvad er det rigtige hundefoder? – og hvad er et godt hundefoder? – svært at svare på!

Nogle vælger tørfoder, andre ”vådt” hundefoder fra dåse, og så er der dem der giver deres hunde rester fra middagens sovs og kartofler. Der er dem der vælger foder ud fra prisen, dem der køber en tilfældig sæk foder i det lokale supermarked og så er der dem går op i foderets sammensætning, for eksempel indholdet af Omegafedtsyre eller om fodret er uden kornprodukter.

I vores foderfirma Gilpa.dk, sælger vi en række forskellige mærker der opfylder forskellige krav til kvalitet, indhold og pris. Og der er stor forskel på hvad danske hundeejere vælger til deres hund. For nogle er det prisen der er afgørende som ved f.eks. Dr. John hundfoder mens det for andre er alt afgørende at foderet er kornfrit, som f.eks. First Buddy hundefoder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvad er et godt hundefoder?

Der mange delte meninger om hvad et godt hundefoder er! – og der kommer hele tiden nye, og til tider modstridende råd vedr. hvad ”det rigtige hundefoder” er – fuldstændig som det er gældende når det kommer til vores egen mad og med mange varierende kostråd.

At besvare spørgsmålet Hvad er et godt hundefoder kan nok ikke lade sig gøre.

Det at finde det helt rigtige hundefoder er noget af en opgave. Det er svært at navigere i det enorme udvalg, der spænder fra videnskabeligt dokumenteret kvalitetsfoder – til hundefoder med et noget mere tvivlsomt indhold.

Kilder

Jeg har samlet den vigtigst viden ud fra følgende artikler og udgivelser:

 • Hvad indeholder et godt hundefoder, Dyrlæge Hanne Friis Lund, Vi med hund 8/2013
 • Gode Jakthunder – Riktig föring, Norges Jeger- og Fiskeriforbund 7/2010
 • Fodring af Slædehunde, Dyrlægeembedet i Ilulissat.
 • Rigtig fodring gør din hund bedre, Per Kauffmann, Jagt, Vildt & Våben 12/2013

I det nedenstående kommer jeg nærmere ind på følgende:

 1. Det rigtige foder til din hund?
 2. Tegn på forkert foder
 3. Behov for energi
 4. Fodring af den aktive hund
 5. Hundefoderets sammensætning
 6. Fedt
 7. Omega 3 og omega 6
 8. Protein
 9. Kulhydrater
 10. Fibre
 11. Glocusamin
 12. Vand/væske
 13. Eksempel på fodring af en aktiv jagthund

Hvad indeholder de rigtige hundefoder?

Gilpa_1

Jeg kan med det samme understrege, at jeg ikke kommer med et forslag til hvilket foder jeg mener der er det bedste foder til din hund. Det kan jeg ikke!

Jeg vil derimod gennemgå hvad der er vigtigt, når du skal vælge det rigtige hundefoder til netop din hund. Ikke to hunde er ens, og deres basale energibehov kan være meget forskellige, blandt andet afhængig af hundens størrelse, muskelmasse og aktivitetsniveau. Har du brug for inspiration til hundefoder der dækker forskellige behov, kan du prøve at kigge her.

Bruger man sin hund aktivt til eksempelvis agility eller jagt, er foderets kvalitet langt vigtigere end mange tror. Både hvad foderet indeholder, hvor meget foder hunde får og hvornår hunden fodres, har en stor betydning for en hunds velbefindende og ydeevne, og der kan være god mening i, at ofre lidt ekstra opmærksomhed på hvilket hundefoder man giver sin bedste ven. Bruger man sin hund aktivt til jagt eller anden hundesport, er der ikke noget mere ærgerligt, end hvis ens hund ”går ned” midt på dagen, når man har allermest brug for den.

Tænk blot på hvordan professionelle idrætsudøvere planlægger deres måltider før, under og efter et cykelløb, maratonløb eller lignende sportspræsentation. Vigtigheden i at indtage proteiner og kulhydrater er ligeså vigtigt for en hund, som for en idrætsudøver. En hund har brug for at restituere på lige fod med idrætsudøvere og for hunde der bruges på jagt eller anden hundesport, med få dages mellemrum, er det vigtigt at fodre korrekt, på de rigtige tidspunkter og med den rigtige mængde foder.

Størstedelen af det foder der sælges i Danmark er tørfoder, som er et fuldkost foder. Det betyder at foderet indeholder alle nødvendige ingredienser der skal til for at en hund kan trives, og at det dermed ikke er nødvendig at fodre med andet. Tørfoderet bliver nøje sammensat og produceret til at opfylde en hunds behov for energi og næring. Typisk indeholder tørfoder en blanding af animalske og vegetabilske råvarer med en høj fordøjelighed, tilsat de nødvendige vitaminer og mineraler.

Indholdet i hundefoder kan ses af indholdsfortegnelsen, hvor de råvarer der er mest af, står først, og de øvrige råvarer i faldende rækkefølge.

Et af de aktuelle emner der ofte diskuteres i hundeverdenen er, om korn, majs og ris i hundefoder er godt eller skidt. Tilhængere af kornfrit hundefoder argumenterer for at hundene har de samme basale foderbehov som deres forfædre ulvene, og foderet derfor skal bestå af mest kød, samt lidt grøntsager og frugt. Ifølge fagpersoner som dyrlæger er dette en fejlagtigt opfattelse! Tamhunde er genetisk beslægtet med ulven, men er gennem mange årtier udvalgt og avlet med henblik på at leve sammen med mennesker. Dette har ændret en del ting hos hunden, herunder fordøjelsen hvor hunden har tilpasset sig menneskets kostvaner og i modsætning til ulven, har hunden de enzymer der kræves for at nedbryde stivelse fra blandt andet kornprodukter.

Tegn på forkert foder

Det er vigtigt at holde øje med sin hund. Nedenstående punkter kan være eksempler på at hunden ikke spiser et foder med den rigtige sammensætning, for lige præcis den hund.

 • Ser pelsen dårlig ud? – skæller den? – er den fedtet eller tør? – kan det skyldes mangel på protein eller forkert proteinkilde.
 • Er hunden for tynd? – kan man tydeligt se og mærke ribben og knogler, får hunden for lidt foder – eller forkert foder.
 • Er hunden for tyk? –  kan man ikke mærke hofter, ribben og rygrad indeholder fodret for megen fedt – eller der fordres med for meget foder.
 • Bliver hunden hurtig træt kan årsagen være for lidt eller forkert indhold af fedt og protein i foderet.
 • Har hunden normal afføring og hyppighed? – en til tre gange dagligt afhængig af hundens aktivitetsniveau.

Behov for energi

Jagt_jan

På lige fod med os mennesker, skal en hund have proteiner, kulhydrater, fedt, mineraler, vitaminer og væske (vand). Det er dette indhold der giver hunden energi og er med til at sikre at den er velbefindende i de omgivelser og aktiviteter vi tilbyder dem. En hunds behov for energi påvirkes blandt andet af:

 • Vedligeholdelse af muskler, led mv (restitution).
 • Vækst (hvalpe og ung hunde)
 • Drægtighed
 • Mælkeproduktion
 • Fysisk aktivitet
 • Opretholde kropstemperatur (f.eks. udendørs hunde om vinteren)

Hvor meget energi den enkelte hund har brug for afhænger af mange faktorer. Ved hunde der eksempelvis er aktive (løb) et par timer dagligt, kan behovet for energi øges til det dobbelte i forhold til hunde der er mindre aktive. Hunde der opholder sig udendørs vil også have større behov for energi for at opretholde en konstant kropstemperatur.

Fordring af den aktive hund

En hund der bruges aktiv til for eksempel jagt eller anden aktivt arbejde, kræver en kost der giver hunden den energi som den har brug for, og forbrænder i løbet af dagen. Der findes forskelligt foder til aktive hunde – på denne side har vi samlet en række forskellige produkter der opfylder behovet hos en aktiv hund.

Hvis faktoren for en hvilende og ikke aktiv hund er 1, vil den tilsvarende faktor for en hund, der er lettere aktiv få timer dagligt være 1,5. Faktoren for hunde der er meget aktive op til 5 – 7 timer dagligt er 2. Det betyder en fordobling af behovet for energi i forhold til den ikke hvilende og ikke aktiv hund. Hvis det tilmed er koldt i vejret, vil behovet for energi øges yderligere – altså mere end det dobbelte behov for energi.

En jagthund skal op til sæsonen gradvist øges i energimængde samtidig med at hundens kondition trænes. I nogle tilfælde er det tilstrækkelig at øge fodermængden, mens det i andre tilfælde kan være vil være en god idé at finde et andet foder, beregnet til aktive hunde. Foder til aktive hunde indeholder typisk mere fedt og protein.

Foderets sammensætning

Fedt – er en nødvendig kilde til energi og smag. Populært sagt kan man sige at fedt er energi til musklerne. Jo mere aktiv en hund er, jo mere indhold af fedt skal fodret have. Fedt indeholder betydelig mere energi (2-3 gange) end kulhydrat og protein, og er ligeledes nødvendig for at optage de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K.

Udfordringen er dog at fodre svarende til hundens aktivitetsniveau.
Hvis hunden får tilført mere energi end den forbrænder, bliver den overvægtig, mens for lidt energi giver en sløv og energiforladt hund.

Hunde der opholder sig i ekstremme kolde omgivelser bruger ligeledes fedtet til at holde varmen. Det betyder at foderets fedtenergi indhold også skal omsættes til varme.

Foderet til en mindre aktiv dansk hund bør indeholde cirka 10-15% fedt. Bruger man sin hund til lettere aktivitet kan indholdet af fedt i foderet være på omkring 18-23%, mens den meget aktive hund bør fodres med et foder der indeholder op til 23 – 30% fedt. Det er dog også vigtigt at understrege at for meget fedt er en dårlig idé af hensyn til den voksende tendens til fedme hos hunde.

Protein – er populært sagt cellens byggesten. En hund skal under normale forhold have mindst 10-15% af sit kaloriebehov dækket af proteiner. Proteinet (gen)opbygger hundens celler i dagligdagen, genopbygger (restituere) de slidte muskler og led, styrker immunforsvaret og er med til at holde hunden sund og rask. I ekstreme tilfælde kan proteinmangel medføre svage muskler og dermed halthed og manglende vækst (f.eks. hos hvalpe). Et proteinindhold på ca. 20% er under normale omstændigheder tilstrækkelig til en dansk voksen hund.

Pelsen hos hunde er også påvirket af proteinindholdet og er nedprioriteret i forhold til behovet for protein i de øvrige organer hos hunden. Dette kan for eksempel ses hos drægtige eller diegivende tæver, som kan få en mat og dårlig pels i perioder hvor proteinbehovet er øget.

Kilden til protein i hundefoderet kan være både animalsk og vegetabilsk. Kvaliteten af proteiner afhænger meget af hvilke ingredienser der anvendes til sammensætning af hundefoderet. Animalsk protein kommer for det meste fra kylling, lam, and, kanin, æg og fisk og det siger næste sig selv, at kvaliteten afhænger af råstoffernes beskaffenhed.

Der kan både være tale om de rene varer eller biprodukter som fiskemel, benmel, fjer, klove mv. Som udgangspunkt bør man undgå foder med en stor andel af biprodukter. Spørg til indholdet af biprodukter hvis det ikke fremgår af foderets emballage eller anden informationsmateriale.

Hvis foderet er lavet af fx. kyllingkødmel er det kun kødet på kyllingen der er anvendt i foderet, mens kyllingmel kan indeholder andre dele af kyllingen end kød.

Kulhydrater – er central for at hunden fungerer optimalt, herunder hundens hjerne, nervevæv og røde blodlegemer. Kulhydrater er som ofte et fibertilskud og fungere som en hurtig og billig energikilde i foderet. Kulhydrater tilsættes foderet som eksempelvis majs, ris, kartofler, havre, hvede og byg. Det er vigtigt at kulhydrater ikke udgør hovedparten (minimum 50%) af en hunds kost. Kulhydrater i form af stivelse udnyttes godt af hunden hvis det bliver varmebehandlet, hvilket er tilfældet når der er tale om tørfoder.

En hund kan – i modsætning til f.eks. en ulv – optage og udnytte kulhydrater på samme måde som vi mennesker kan. Det er en ret gængs opfattelse af at kulhydrater fra specielt kornprodukter er mindre godt for hunde. Rigtig mange mener at foderet skal være ”uden korn”, ”fri for hvede”, ”kun kød og grønsager” mv. Der findes i midlertidigt ingen entydig videnskabeligt bevis på, at kornprodukter i hundefoder ikke er en ideel energikilde til hunde. Kulhydrater i tørfoder til hunde skal være en normal bestanddel og det er der bestemt intet forkert i. Blot skal kulhydraterne være behandlet på en sådan måde at de kan optages og udnyttes af hunden.

Omegafedtsyre – hører til under de flerumættede fedtsyre som omega 3 og omega 6, og som er meget sunde, også for hunde. Omegafedtsyre findes i fiskeolie, men fås også som vegetabilsk omega 3. Omega 3 kan til dels også dannes af hunden selv ud fra for eksempelvis hørfrøolie og kæmpenatlys. Omegafedtsyrerne har en fantastisk effekt på hundens hud, pels, led, hjerne- og hjertevæv og generelle betændelsestilstande i kroppen, samt en positiv effekt på hudlidelser hos hunde. Det er ligeledes påvist, at omega 3 kan have en positiv effekt på udvikling af nervevæv og dermed en virkning på højere intelligens.

Foder der indeholder omega 3 og 6 vil være gavnligt for langt de fleste hunde og der er ingen risiko for at hunde kan få for meget.

Fibre – i hundefoder fylder og giver en mæthed i for eksempel slankefoder, men har derudover ingen funktion. Et hundefoder med et højt fiberindhold giver mere afføring  end et foder hvor fiberindholdet er relativt lavt.

Fibre kan også være tilsat foderet i relativ store mængder for at reducere foderets pris! Det betyder desværre også, at et foder der ser billigt ud, kan vise sig at være relativt dyrt i det lange løb, fordi hunden skal spise betydeligt mere foder, for at få tilstrækkelig energi. Det er derfor vigtigt at kende fodreprisen pr. dag, hvis hundefoder skal sammenlignes på prisen.

Glukosamin – er et naturligt stof, der findes i mindre grad i dyrs ledbrusk og medvirker til at reparere dårlig brusk hos hunde med slidte led. Hunde kan i større eller mindre grad lide af slidgigt og for at afhjælpe denne lidelse hos hunden, kan glukosamin medvirker til at rette op på dette forhold. Stoffet opbygger brusken omkring leddene, herunder de led, som vil være ekstra belastet hos aktive eller ældre hunde. Glukosamin gør at brusken omkring leddene bliver mere elastisk og dermed absorberer stød bedre. Det kan være tilsat hundefoder fra naturligt forekommende kilder eller gives særskilt som kosttilskud.

Væske/Vand – er det næringsstof som en hund trænger mest til og som hurtigst kan komme til at mangle. En hunds krop består af 60-70% vand som har uendelige funktioner for kroppen, som påvirker både fordøjelse og vedligeholdelse af hundens kropstemperatur. Hundens får væske i form af vand i fodret, drikkevand og vand i forbindelse med forbrænding af protein, fedt og kulhydrater. Udskillelse af væske sker primært gennem urin, afføring og fordampning fra tungen. Generelt set vil behovet for væske øges jo mere protein en hund indtager – og selvfølgelig har aktive hunde et stort behov for væske.

En hårdtarbejdende hund på 20 kg. kan godt have behov for at indtage 1 – 1 ½ liter vand eller mere dagligt.

 

Praktisk eksempel

Afslutningsvis vil jeg citerer jagt- og opdrætskonsulent Søren K. Lager, som i Jagt, Vild & Våben (12/2013) kommer med en rigtig fin oversigt over hvordan man bør fodre sin jagthund – eller anden hund som skal yde aktivt over en hel dag.

Man bør starte med et højenergifoder i op til tre uger før sæsonstart – i dette tilfælde før jagtsæsonen. Fodringen med dette højenergifoder kan man fortsætte med, så længe hunden skal yde en ekstra arbejdsindsats.

Hundens foderration fordeles over hele dagen, således at man giver 1/3 af dagsrationen mindst to timer før hundens arbejdsdag begynder.

Dernæst skal hunden have ca. 10% af dagsration 15 minutter før den egentlige arbejdsopgave begynder, som for eksempel 1. drev på jagten.

Samme størrelse ration gives yderligere ca. hver anden time arbejdsdagen igennem. og
To til tre timer efter endt arbejde, skal hunden have resten af sin dagsration, således at den kan restituere optimalt. Kroppens evne til at genopbygge muskler og led er mest optimal i denne periode to til tre timer efter. En jagthund bør derfor ikke fodret så snart jagten er forbi, men vente et par timer.

Hvis man vælger at følge Søren K. Lagers opskrift, ser en typisk jagtdag således ud for en hund på 20 kg, der skal have ca. 300 gram foder dagligt.

 • Kl. 06:00 Hunden spiser 100 gram + vand
 • Kl. 08:45 Hunden spiser 30 gram + vand
 • Kl. 09:00 Jagten begynder
 • Kl. 11:00 Hunden spiser 30 gram + vand
 • Kl. 13:00 Hunden spiser 30 gram + vand
 • Kl. 15:00 Hunden spiser 30 gram + vand
 • Kl. 16:00 Jagten er slut.
 • Kl. 19:00 Hunden spiser resten af sin dagsration + vand

Det er som tidligere nævnt vigtigt at hunden også får tilstrækkelig væske i løbet af en aktiv dag. En aktiv hund har et væsentlig øget behov for væske, men tendensen er at mange hunde ikke er særlig villig til at drikke vand når de for eksempel er på jagt eller til prøver. Dette kan løses ved at opløse lidt foderpiller eller andet lækkert (fedtholdigt, da fedt afgiver en god smag for hundene) i vandet aftenen før, og hælde dette vand over hundens tørfoder dagen igennem.

Har du brug for vejledning og gode råd vedrørende valg af det rigtige foder til lige netop din hunds behov, er du altid velkommen til at kontakte mig på info@gilpa.dk eller telefon 7526 4400

Held og lykke med hunden

Erik Aalund
Indehaver af Gilpa ApS

5 Thoughts on “Hvad er et godt hundefoder?

 1. Pingback: Hundehuse | Hundepoten – en blog om hunde, tilbehør og meget andet

 2. Camilla Sommer on 30. august 2017 at 7:33 said:

  Hej Gilpa.
  Jeg vil selvfølgelig min hund det bedste. Hvem vil ikke det.

  Har en hund der “dør” for hurtig i træning. Han kan være med i 5-max 10min. Så er der ikke mere energi.

  Så kan ligge i bilen, hvorefter han er klar igen. Han hopper og springer rundt her hjemme, indkald fra dæk er han hurtig og han er hurtigt ned i sin dæk. Han er en normal fungerende og glad hund ellers.

  Han fik som hvalp Olivers Large Breed puppy. skiftede til Acana Large Puppy og da han blev 15 måneder får han Orijen Six Fish. Skrev med hende jeg får foderet fra og hun med underleverandøren. Fik afvide at han burde have energi på dette foder. Så de mener jeg skal tage en blodprøve på ham. fordi de mener der er noget andet galt.

  Udover foderet får han Multi flex fra svenske dyreapotek.

  Han træner lydighed mod Beg. B Mandag og Lørdag Træner Rally Lydighed Onsdag (Nigle gange er det. Beg. B lydighed) Svømmer Torsdag, Socialisering med andre hunde nogle gange fredag og søndag. (Det gælder blot om at være til. Det er ikke leg mellem hunde, men for at styrke hans usikkerhed) Dette er psykisk trættende.

  Han har HD E på venstre hofte. Nu menes der, at jeg skal få tjekket, at det ikke er fordi han har ondt.

  Selv trænerne kan se det. Er blevet fortalt, at han måske mangler kulhydrater.

  Hende jeg for foder fra i dag er modstander af korn, men kan se at rigtig mange energy / Aktiv foder er med korn.

  Håber du kan hjælpe, da jeg vitterlig er i vildrede og jeg synes det er svært. at finde ud af.

 3. Erik on 30. august 2017 at 13:58 said:

  Hej Camilla,
  Tak for henvendelsen.

  Først og fremmest kan det at komme til hundetræning, være en stor ting for en lille hund.
  Der er mange hunde, mange mennesker, nye omgivelser og der forgår bare rigtig meget, som kan virke hårdt for den lille hund. Måske der er en hund på holdet, som han ikke kan lide og derfor bruger mange kræfter på det.

  Faktisk har jeg en 5 årig han labrador som jeg træner (markprøve/jagt træning) rigtig meget med.
  Normalt er vi to der mødes og træner sammen, hvor tingene går rigtig godt og min hund løser alle opgaverne til UG.
  Hvis så mødes flere ad gangen, og der fx. bliver skudt flere skud, og der kastes flere dummier ad gangen osv., er min hund en helt anden hund, end jeg ellers oplever.

  Han løber kun med halv fart i forhold til når jeg ellers træner ham og han virker i det hele taget, som om han har “meldt sig ud” og mistet lysten til at lave noget.
  Det samme billede ses hvis jeg deltager på en prøve med ham, hvor der er rigtig mange mennesker og nyt terræn.

  Jeg er overbevist om at årsagen er at han har svært ved at håndtere de mange ting der foregår og at han måske ikke er helt tryg ved situationen. I trygge rammer er an ivrig og glad. Han er en type hund fungerer bedst hvis han kender opgaven godt – altså at øvelserne bygges grundigt op, med masser af gentagelser.

  Jeg tror ikke din oplevelse med din hund er foder relateret, men derimod adfærds relateret, lidt som med min hund. Og slet ikke at det skulle betyde noget om foderet med med eller uden korn.

  Nu kender jeg ikke lige alderen på din hund, men jeg synes det er mange ting du byder ham på en uge.

  Det kan være at du måske skal prøve at give din hund en pause fra træningen i en periode på fx. 1-2 mdr. – måske endda længere.
  Min erfaring er at nogle hunde godt kan blive lidt “mætte” ind imellem.

  Det kan også være at han keder sig hvis opgaverne du stiller ham, er for lette.

  Jeg ville nok prøve at holde pause fra træningen i et stykke tid, og så nøjes med at socialisere ham, men uden at deltage i selve træningen.

  Lad mig høre hvad du tænker.
  Held og lykke med ham.

  MVh Erik Aalund

 4. Camilla on 3. december 2017 at 9:20 said:

  Hej Erik. Hunden er 19måneder. Træningen var uanset om han var alene eller der var andre på banen. Siden da er der sket meget med hunden. Han har fået konstateret Perianalfistler i følge dyrelægen og dyrelægen ønsker ham på fiber kost. Havde en hund der begyndte at slikke sig meget bag i i løbet af knap 14 dage. Han blev bedøvet og fik konstateret en fyldt venstre ananlkirtel og en højre der have lavet en gang op og ned ud fra Analkirtler og en fistel sad forskudt diameter på ca. 2mm. Denne har ingen kontakt til Analkirtlen. Han har nu haft rå i over 2 måneder men med træning mandag og onsdag før der er hold træning, da jeg forsøger at skabe ham. (Træning har stået på den sidste måned, da hunden begyndte at gå på væggene, måtte ilke køre uden ham og han tilbød konstant træning i hjemmet) Har siden været i kontakt med en VET og på seminar. Har de sidste 2 måneder også haft kig på hans afføringen, som den gang heller ikke var optimalt. Han får pt et naturligt tilskud, som hjælper med at få balance i mave, tarm systemet. Med tilsat fiber. Da han pt er på medrol og atropica som ikke hjælper på en fast afføring. På trods af medicin har han fået mere energi og er mere i balance med sig selv efter, at jeg har givet ham ekstra tilskud. Nu er jeg så ligeså stille ved at flytte ham på et andet foder. Da Orijen Six Fish er med stort indhold af Fedt og Protein, hvilket min hun har svært ved at optage.

 5. Hej igen Camilla
  Tak for opfølgningen på udfordringerne med din hund – som ikke er blevet mindre kan jeg forstå.

  Det er godt at du er i kontakt med dyrlægen og følger deres anvisninger.
  Jeg tror også et fiberrigt foder er det rigtige i dit tilfælde. Eneste udfordring er så at finde et foder der indeholder tilstrækkelig med energi til hunden.

  Glædelig jul til dig og familien.
  Mvh Erik Aalund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation